Det Danske Filminstitut vil digitalisere hele den danske stumfilmarv

Det Danske Filminstitut er ved at digitalisere hele den danske stumfilmarv, der består af cirka 415 titler. I perioden fra 1910 var dansk film førende på verdensplan både forretningsmæssigt og kunstnerisk med Nordisk Films Kompagni som det absolutte fyrtårn. Stjerner som Asta Nielsen, Valdemar Psilander og Fy & Bi var berømte langt ud over landets grænser. Da tonefilmen blev udbredt i begyndelsen af 1930’erne, kasserede man en stor del af værkerne, så kun 20 % af den danske stumfilmproduktion eksisterer i dag. De resterende værker dokumenterer den tekniske udvikling fra stumfilmene til de første tonefilm i farve.

De digitaliserede film kan ses gratis på www.stumfilm.dk. Projektet har vundet en Bodil for sit filmarkæologiske arbejde med at digitalisere stumfilmarven og formidle den på Stumfilm.dk samt en Silent London-pris for bedste streamingplatform for stumfilm i 2020.

    print image
print image

Fakta

Projektejer: Det Danske Filminstitut

 

Projekt: Digitalisering af stumfilmsamling samt udvalgte statsproducerede film fra perioden 1936-1966

 

Bevillingsår: 2018

 

Fondens støtte: 10.000.000 kr.

 

Filmklip: “Filmenes helte – Fy & Bi” fra 1928.

 

Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har støttet projektet sammen med A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og Augustinus Fonden.

 

Opdateret 08.02.2021

Udforsk relaterede temaer