Forskningsprojekt om mitokondriesygdomme

I sit forskningsprojekt på Aalborg Universitetshospital undersøger læge og ph.d.-studerende Simone Rask Nielsen, sammen med en forskergruppe, sammenhængen mellem nervernes regulering af hjerterytmen og af mave-tarm funktionen hos patienter, der har en medfødt mitokondriesygdom (arvelig genetisk sygdom).

Mitokondriesygdom medfører bl.a. nedsat energiproduktion i kroppens celler, som kan resultere i kroniske mavesmerter, hjerterytmeforstyrrelser, sukkersyge mm.

Forskningsstudiet giver en unik mulighed for at få ny viden om mitokondriesygdomme, som kan danne grundlag for udvikling af nye behandlingsmuligheder.

  • Aalborg Universitetshospital
Aalborg Universitetshospital

Fakta

Projektejer: Aalborg Universitetshospital ved Ph.d.-studerende Simone Rask Nielsen

 

Ph.d.-projekt: Mitokondriesygdommes påvirkning af det autonome nervesystems regulering af hjerte og mave-tarm systemet

 

Deltagere i projektet: Projektet udføres på Klinisk Genetisk Afdeling Aalborg Universitetshospital med professor Anja Lisbeth Frederiksen i samarbejde med professor Inge Søkilde fra Afdeling for Molekylær Diagnostik, professor Christina Brock fra Afdeling for Medicinske Mave- og Tarmsygdomme og professor Jens Brøndum Frøkjær fra Radiologisk Afdeling.

 

Bevillingsår: 2021

 

Fondens støtte: 1.933.864 kr.

 

Fotos: Simone Rask Nielsen

 

Opdateret 29.03.2023

I laboratoriet måles mitokondriegenforandringen i forskellige celletyper.
Mange personer med mitokondriesygdom udvikler diabetes. Ved MR-scanninger måles bugspytkitlens fedtindhold for at få en bedre forståelse af årsagen til diabetes.
Udforsk relaterede temaer